¡Hola Cochabamba! - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Lotte en Sander - WaarBenJij.nu ¡Hola Cochabamba! - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Lotte en Sander - WaarBenJij.nu

¡Hola Cochabamba!

Door: Sander en Lotte

Blijf op de hoogte en volg Lotte en Sander

30 November 2010 | Bolivia, Cochabamba

Na wat tegenslag, nu alleen maar goede berichten. Na het lange wachten vertrokken we uiteindelijk om 22.00 uur uit Santa Cruz met een bus cama (bed-bus). Na 10 minuten stonden we alweer stil omdat supporters van Oriente Petrolero, de voetbalclub uit Santa Cruz, de weg blokkeerden, omdat zij kampioen zijn geworden. Sander voelde gelijk een band :-) Na 3 kwartier reden we weer verder, maar Lotte was al vertrokken voordat de bus vertrok dus zij heeft hier weinig van meegekregen.
De busreis zal vast heel mooi geweest zijn, maar we hebben er weinig van meegemaakt. We hebben echt heerlijk geslapen tijdens de reis. We hadden plekken achterin de bus gereserveerd. Deze ligstoelen waren ruim genoeg om in te slapen.

Gisteren (maandag) tegen 10.00 uur lokale tijd zijn we dan eindelijk aangekomen op het busstation in Cochabamba. Ook onze bagage, die we niet zelf mochten inladen, is goed mee gekomen. Daarover mogen we sowieso niet klagen, aangezien we 4 verschillende vliegtuigen en een bus hebben gehad.
Aangekomen in Cochabamba regende het! (hallo regenseizoen). Later hoorden we dat dit de eerste regenbui van het seizoen was. We kwamen dus precies op het juiste moment aan... (NOT). Op het busstation hebben we Annemiek, een Nederlands contactpersoon van SkiB gebeld, die in Cochabamba woont. Zij adviseerde ons om met een taxi naar het Boliviahuis (ons appartement) te gaan omdat het gevaarlijk kon zijn om als toeristen te gaan lopen.
Jaap had ons eerder aangeraden om dan een radio-taxi te nemen. We zijn aan de straat gaan staan om een radio-taxi te zoeken, maar er kwamen alleen ´gewone´ taxi´s voorbij. Na een tijdje hebben we een ´trufi-taxi´ aangehouden. Deze bleek ons niet mee te kunnen nemen, waarom wisten we niet. Later bleek dat een trufi-taxi een soort lijntaxi is die een bepaalde route rijdt. De radio-taxi is een taxi die je van tevoren zelf moet bellen, dus hier konden we lang op wachten. We besloten om toch te gaan lopen. Op onze slippers en met toch wel zware backpacks, kwamen we na ongeveer een half uur doodop aan bij het Boliviahuis. Alex, de eigenaar van dit huis, was er op dat moment niet. We zouden hem later die dag ontmoeten.

Ons appartement is groter dan verwacht! We hebben een keuken, grote woonkamer, badkamer met douche en toilet en een slaapkamer. Ook hebben we een grote (deels gezamenlijke) groene tuin (met palmbomen!! :-) ). Ook hebben we kennis gemaakt met al onze huisdieren: een aantal katten met kittens en een kolonie mieren in de badkamer. Na het appartement verkend te hebben, en te hebben gedoucht (wat is dat héérlijk na 53 uur reizen) zijn we op bed gaan liggen en hebben onze jetlag uitgeslapen tot ongeveer 16.00 uur.

Toen we wakker werden scheen de zon en hebben we een potje gekaart in de tuin. Vervolgens hebben we Alex ontmoet. De huur bleek uiteraard te zijn verhoogd en kwam nu op $350. Dit kwam wel als een verrassing omdat we zijn uitgegaan van $300. Met een beetje gepingel hebben we er nog $330 van kunnen maken. Bij het kantoor van Alex kwamen we Robin tegen, een Nederlander die ook in het Boliviahuis woont. Hij nodigde ons gelijk uit om mee te gaan eten, samen met Marloes, een vriendin van hem. Zij zitten hier nu zo´n 3.5 maand al voor hun opleiding. We hadden nog niets gegeten dus zijn meegegaan. Op een terras hebben we biefstuk (!) en spaghetti gegeten, en hele lekkere fruitsap gedronken. Met z´n tweeën moesten we 70 BOL betalen (ongeveer €7.50). Marloes en Robin zitten al zo´n 3.5 maand in Bolivia dus spreken de taal al redelijk goed. Ook hebben ze ons het een en ander verteld over het (over)leven in Cochabamba :)
Marloes nodigde ons uit om mee te gaan naar de bioscoop. Op deze manier werden we gelijk een beetje wegwijs in de stad dus we zijn meegegaan. Hier hebben we heel cultureel Harry Potter gekeken! Tegen 23.30 uur zijn we met een taxi weer naar huis gegaan.

Vanmorgen waren we tegen 5.30 uur wakker (toch nog niet helemaal gewend aan de tijd hier..) We hebben lekker rustig aan gedaan en zijn toen richting het centrum gelopen van Cochabamba. Ons huis bevindt zich achter ´el Prado´, de hoofdstraat. Cochabamba is een erg mooie stad. Op el Prado is het qua verkeer erg druk, iedereen toetert maar een beetje, maar wel erg groen. Overal staan mooie bomen en planten.

We hebben een Boliviaanse simkaart gekocht. Ons JUISTE nummer is 00591-67538942. Hierop kunnen jullie ons bellen of smsen als jullie ons missen :-p Het is voor ons alleen wel erg duur om zelf te bellen/smsen naar Nederland.
Zometeen gaan we boodschappen doen, Spaanse lessen regelen die toch nog wel goed van pas komen, ons bekend maken bij de ambasade en de vrouw van Jaap bellen, die ook een contactpersoon voor ons is bij SkiB.

Iedereen bedankt (Gracias!) voor alle lieve reacties op ons vorige verhaal! We vinden het super dat jullie ons volgen! We mogen maar 10 gratis foto´s plaatsen, daarom staan de foto´s op http://www.mijnalbum.nl/Album=E4W7TLT3 (even kopiëren en plakken, want de link werkt niet).
¡Adiós!

• 30 November 2010 - 15:37

Jorieke:

Wat ontzettend goed om te horen dit allemaal :-D. Super goed.
    Jullie gaan je daar echt wel vermaken lees ik al. Wat fijn ook dat er mensen zijn die jullie op weg helpen.
    Leuke huisgenoten trouwens ;-) haha.
    Liefs Jorieke

• 30 November 2010 - 15:38

Esther:

Kewl appartement!! Ziet er fantastisch uit! Niet bepaald een jungle hahahaha. Heb jullie nummer al in de iPhone gezet, voor het geval ik een vraag heb over KPN :P:P haha of je ineens heel erg mis en ff je stem wil horen.... hahahahah. Geniet ervan!
    Voor je het weet zijn de 2 maanden voorbij... :P eeh 2 jaar natuurlijk...

Liefs

• 30 November 2010 - 15:48

Mark:

Beste Lotte en Sander:)

Alles gekheid op een stokkie Het feest kan beginnen:) hahahahaha:D:) De fotos zien er leuk uit :) geniet er van maak er nog maar een paar meer:) We willen graag actie fotos zien van jullie:) niet dat lamballen op de bank hahahahahah:D:) Ik wens jullie heel veel plezier in het buitenland:) En geniet van de kleine dingen in het land:)

:) byeeE(K) Drink er een paar:)

• 30 November 2010 - 15:59

Ray:

Hey Tukkers!

Goed om te horen dat het allemaal goed gaat daar met jullie! ben erg jaloers op de temperaturen daar, want hier is het morgen een gevoelstemperatuur van -17 (bbbrrrrrrr) en tevens ligt er in het hele land al een laag sneeuw. Dus die paar regenbuitjes daar valt dan nog wel mee haha!!!
    Hoop snel weer iets van jullie te lezen en ook namens de brigata di penza wens ik jullie nog heel veel plezier!!!!
    p.s. de wedstrijd van afgelopen zondag tegen vitesse hadden we gewoon moeten winnen ipv 1-1 gelijk spelen haha

gr Ray

• 30 November 2010 - 16:13

Marle:

Erg leuk om te lezen dat jullie het naar je zin hebben !:D
    Het apartement ziet er mooi uit, op de foto's! Dat is wel handig dat je al nederlanders hebt ontmoet. Hopelijk komen er nog snel meer foto's op, ben erg benieuwd :D
    Wij hebben al lekker sneeuw... Koald joh! Verder missen we jullie natuurlijk al heeeel erg, maar dat zal ongetwijfeld andersom ook zo zijn :P haha
    likje

• 30 November 2010 - 16:28

Mama Van Sander:

Fijn dat jullie er zijn,nu kan het avontuur echt beginnen.Krijg heeltijd de in gesprektoon als ik jullie bel.Groetjes mam.

• 30 November 2010 - 18:05

foutje! Het juiste nr is 00591 67538942

• 30 November 2010 - 21:55

Chiel:

Heel vet de foto's en het verhaaltje erbij. Keep up the good work.

Wat een vette bus, alleen haalt die het niet bij het design van jullie bankstel. Daar lusten ze bij de seats en sofas geen brood van. Of dat die zo uit een set van de 5 uur show komt anno 1989.

Morgen gevoelstemperatuur tot -20 hier. Qua temperatuur net op tijd weg gegaan dus.

Grtn!

• 01 December 2010 - 07:51

Marz:

hey mooie foto's! Volgens mij is de msd ook weer op de hoogte.
    grt marz

• 01 December 2010 - 09:02

haaalloo!:)
    mooi dat t mooi is:d
    ik kan alleen nog geen foto's vinden?:(
    maar blijkbaar kijk ik verkeerd ofzo?
    naja haha
    maare kunne jullie al een beetje spaans dan?
    hiiiiihiiii
    dikke lik!

• 01 December 2010 - 09:08

Gijs:

zoals ik al dacht heb ik verkeerd gekeken:P
    hey maar kost het ook geld voor jullie al IK daar heen bel?:P

xxx

• 01 December 2010 - 11:45

Papske:

Ik ben heel blij dat jullie heelhuids overgekomen zijn, nou, het weer hier zullen jullie niet echt missen, brrr min 15, zo voelt het, en er ligt sneeuw. we denken elke dag aan jullie, en hopen maar dat het jullie brengt wat je ervan verwacht. Als wij jullie bellen of sms en, kost het jullie dan ook geld? Ik hoor het nog wel, nou tot de volgende keer op deze site. Ik hou van jullie en dikkeee kuuzzie

• 01 December 2010 - 12:28

Sander:

@ Gijs en Papske: nee, als je jullie ons bellen of smsen kost ons dat helemaal niets, maar dat is voor jullie wel vrij prijzig. Dus we verwachten niets hoor!

• 01 December 2010 - 13:20

Nanda:

Hihihi lang leve de huistelefoon =)!
    Heus ga ik jullie een keer stalken (H)

Zou dan wel ff uitreken hoe laat ik bel want straks bel ik jullie midden in de nacht wakker.
    Hoehahi. Leuk appartement! Naiiiissss
    Succes met alles onderzoeken

KSSN

• 01 December 2010 - 17:05

Ria:

Nou ik heb de foto`s even bekeken en het ziet er inderdaad erg leuk uit in jullie huisje.
    Ik hoop dat jullie droom helemaal uit gaat komen en ik zal jullie zeker blijven volgen.

Liefs,

Ria

• 01 December 2010 - 18:15

Ria H:

Hoi Lotte en Sander
    Wat fijn dat het goed gaat en dat jullie goed zijn overgekomen.
    Ik heb veel aan jullie gedacht
    Ik had al eerder een berichtje gestuurd, maar waarschijnlijk heb ik iets niet goed gedaan.
    Geniet er lekker van samen. Ik blijf jullie volgen
    Liefs, Ria

• 02 December 2010 - 10:31

Mam:

Ha liefies, Fijn om te lezen dat jullie het erg naar je zin hebben. Leuke foto's, mooi appartement. Heb trouwens wel belangstelling voor die mooie grote boom. Zou erg leuk staan bij ons in de tuin!! Knuffel van mij.

• 02 December 2010 - 10:35

Karin:

wat een mooie foto's! en een mooie tuin!! haha lekker warm daar ofniet! hier is het koud!!
    leuk dat jullie al wat gedaan hebben met de huisgenoten.. toch nog een paar nederlanders in de buurt dus!
    veel plezier nog!!!
    xxxies

• 02 December 2010 - 11:56

Henk En Rita:

holla lotte en sander
    fijn, dat jullie "goed" zijn aangekomen.
    wat leuk om jullie zo te kunnen volgen. mooi appartement en tuin zeg en heerlijk weer,en nu genieten!
    en die foto`s....dios mio, ese bus tiene buen culo. ja-ja
    sòlo funccionan bien juntos.
    el amor y saludos henk en rita

ps. los dejan alli incluso en la grieta

• 02 December 2010 - 14:03

Mam:

nou Sander en Lotte....daar hebben jullie vast niet van terug!!!! [van dit bovenstaande].

• 02 December 2010 - 14:42

Lotte:

Hola!
    Wat leuk al die reacties van iedereen! Mama ik zal m´n best doen om die boom mee te smokkelen over 2 jaar. Kan alleen niets beloven! :-)
    Rita en Henk, hoe kunnen jullie zo goed Spaans?! Die laatste zin snappen we niet helemaal.. we hebben hem vertaald via internet maar dan komt er iets heel raars uit haha..
    De rest allemaal bedankt voor de lieve reacties!

• 02 December 2010 - 16:04

Rita:

oeps, sorry, na controle staat er bij mij nu ook heel wat anders.
    "vertaling", tjee, die bus, wat een lekker kontje hè. ha ha.
    pas goed op elkaar.
    liefs en groetjes,henk en rita
    ps. laat daar je hersenen maar eens op kraken.

• 02 December 2010 - 20:33

Leonie:

Hoi!

Wat leuk weer om jullie verhaal weer te lezen. Ben benieuwd hoe snel jullie de spaanse taal onder knie hebben. Haha. Heb gelijk de foto's bekeken. Dat ziet er allemaal goed uit zeg. Dat appartement van jullie ook. Vind het eigenlijk best wel luxe voor daar.

Xx Leonie

• 02 December 2010 - 21:45

Alex:

Que tal pichas!
    Me alegro de saber que han llegado bien. Espero que aprendan a hablar castellano lo mas rápido posible para que conocerán algunos Bolivianos también. Ya tienen suficiente holandeses, y no se olviden que son huéspedes en el país ;).
    En dos anos ya podrán hablar todo el holandés que quieran hahaha.

Saludos Alex

• 04 December 2010 - 17:00

Brigit:

Haa!!
    Zoo ik heb jullie foto's ook eens even bekeken! Ziet er supergoed uit hoor! :D Mooi appartement.. 't eten ziet er ook lekker uit zeg! Beterr :)
    Liefs

• 04 December 2010 - 19:09

Brigit:

Oh jaa.. en wat hebben jullie allebei mooie t-shirts aan! :D

• 05 December 2010 - 11:09

Marle:

Komen we tot de ontdekking dat je ons een hele tas vol met cadeautjes en een heel super gedicht hebt achtergelaten...
    SUPER!! dikke kus

• 05 December 2010 - 17:43

haaay lot en san!!:D
    hoe is het daar?(A)
    nog leuke dingen beleeft wat wij moeten weten????(A)

lotte...?
    ff 1 ding he,,
    heeeeeeeeeeel erg bedankt voor je cadeautjes(A)!
    hihii wat leuk zeg:D
    je bent een skat!:D

sander ook wel,, maar daar heb ik geen cadeautjes van gekregen...:(
    hihihi

doegg skaddies(L)

• 06 December 2010 - 00:27

Lotte:

Geen dank! :D
    Gedicht nog gelezen Gijs? :p
    En welke foto is het geworden in dat fotolijstje??

• 06 December 2010 - 13:55

Corine:

Hey Sander,

Je zult de uitslag van Twente-de Graafschap al wel hebben gehoord, Nick heeft een zure avond gehad met zijn sjaal door het verlies van 2-0.
    Sommige supporters verklaarde hem voor gek maar hij antwoorde dan netjes, moet ik toch zelf weten of ik voor de graafschap ben, hahahaha.
    Hij heeft de hele wedstrijd geluisterd naar de liedjes wat ze in het uitvak zongen en zong ze gisteren nog even na.
    Wilfried zat naast het glas dus stijl naast de superboeren maar Nick wilde niet bij hem zitten, hij zat liever met mij een eindje verderop.
    We hebben nog wel een foto van hem gemaakt bij de spelersbus van De Graafschap die zal 1 deze dagen wel op mijn hyves verschijnen.
    Hij heeft in ieder geval een mooie avond gehad ondanks het verlies van zijn cluppie.

groetjes Corine en Nick

• 06 December 2010 - 21:27

@Corine.
    Ja, heb het via teletekst redelijk kunnen volgen, en heb dus ook wel lopen balen... :-(

Maar wel super cool dat Nick daar, als Tukker, met z´n blauw-witte sjaal heeft gezeten, respect!

Jij uiteraard gefeliciteerd met de overwinning, mooi weer 2 puntjes uitgelopen op Ajax.

Hoest verder op de MSD? Nog een beetje gezellig?

• 07 December 2010 - 17:51

Corine:

Mooi he wel weer uitgelopen op Ajax, trouwens het laatste nieuws van Ajax is dat Jol is opgestapt als trainer joehoe.
    Nu nog een elftal spelers opstappen bij Ajax en dan is het feest compleet hahahahaha.
    Zal ff kijken of vanavond de foto van Nick en de spelersbus op mijn hyves krijg.
    De Graafschap blijft toch wel in de eredivisie dus Nick kan volgend jaar gewoon weer mee en jij kan alles blijven volgen via teletekst.

Op de MSD is het uiteraard niet meer zo gezellig als het was nu jij weg bent, trouwens we hebben 18 december as nog een teamuitje kom je ook, hahahaha.
    Sandra Kuipers ligt sinds vorige week in Zwolle in het ziekenhuis wegens zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk en het kindje groeide niet goed, dus dat wordt een spannende tijd voor Sandra, het kindje zal eerder worden gehaald als de toestand van het kindje of van haar verslechterd niet zo leuk nieuws dus.

Verder is er weinig nieuws van de MSD, nog steeds erg druk, de link met jullie foto's zijn de vloer al over gestuurd door Marcel en iedereen is jaloers op jullie, gelukkig komen we nu nog reactie's tegen waar jij mee bezig bent geweest dus ben je nog niet uit onze gedachten.

Ik ga me maar eens klaar maken voor de wedstrijd van vanavond van twente tegen de spurs.

Zijn jullie trouwens al aan het werk in Bolivia of nog aan het genieten van een vakantie?

groetjes

• 09 December 2010 - 19:49

Nina En Wessel:

Bedankt voor het gedicht met Sinterklaas en de letters!!
    Veel plezier daar, ziet er leuk uit.
    Wel veel katten....neem je er straks een paar mee ;-)

• 10 December 2010 - 18:54

@Corine
    Zeker mooi dat jullie zijn uitgelopen. En tegen Tottenham was ook een mooie pot las ik, en weer 9 miljoen d´r bie, ook lekker.
    Foto van Nick bij de bus ziet er strak uit. En je kiest maar 1x in je leven een club he!

Hmz... 18 december.. heb nog niets in mn agenda staan, maar weet niet zeker of ik dat haal. Doe mn best.
    Maar Sandra in het ziekenhuis, voedselvergiftiging, dat klinkt niet al te best. Wens haar sterkte van mij als je haar spreekt.

We zijn nu bezig met Spaans lessen, 5 uur per dag van 8.00 tot º3.00. Elke dag met de trufi-taxi naar school (kost omgerekend ong 15 cent p.p. voor zo´n 6 km).
    Verder een beetje de stad verkennen en aan het voedsel wennen en vanaf 20 dec beginnen we in het kindertehuis. Mooi 150 kinderen aankleden als kleine kerstmannetjes en -vrouwtjes :-)
    En normaal gesproken moet je Jezus bij je naar binnen laten, dit keer hebben we het omgedraaid, wij zijn in Jezus geweest.
    Maar we schrijven binnenkort een nieuw verhaal met nieuwe foto´s dus dat zul je nog wel lezen.

Groetjes aan iedereen op de MSD!!

• 10 December 2010 - 18:56

@ Nina & Wessel
    ¡De Nada!
    De poesjes zijn nogal schuw, maar we proberen ze wel te lokken met vlees en restjes. Als ik er 1 vang, stuur ik hem op!

• 10 December 2010 - 19:02

@ Corine.
    Ik bedoel natuurlijk zwangerschapsvergiftiging....