Ik voel me net een pinguïn! - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Lotte en Sander - WaarBenJij.nu Ik voel me net een pinguïn! - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Lotte en Sander - WaarBenJij.nu

Ik voel me net een pinguïn!

Door: Sander en Lotte

Blijf op de hoogte en volg Lotte en Sander

28 Juli 2011 | Argentinië, Buenos Aires

Hola!
Na 2 supergezellige weken met Jos en Gemmie stonden twee en een half week Argentinië met Gijs en Marle, het broertje en zusje van Lotte, op het programma. Nadat het vliegveld van Buenos Aires 2 dagen gesloten was door die kl*te-aswolk uit Chili ging deze, anderhalf uur voordat Gijs en Marle vanuit Sao Paolo zouden vertrekken, godzijdank toch weer open. Na heel wat stress, zenuwen, telefoontjes en vertraging was het heerlijk om na bijna 8 maanden weer bekende Haarhuis-koppies op het vliegveld te zien! Ondanks een vermoeiende dag en de jetlag van G & M hebben we nog tot 3.30 uur ’s nachts bijgekletst en zijn wij weer helemaal op de hoogte van de laatste roddels, de Nederlandse top 40 en de nieuwste chipssmaken.

Buenos Aires (08-07 t/m 10-07)
Nadat iedereen was bij- en uitgeslapen hebben we G & M de volgende dag door de stad rondgeleid. Voor ons was dit de 3e rondtour door de stad (we zouden eigenlijk betaald moeten krijgen) maar toch beleefden we het weer op een heel andere manier. Vanaf ‘9 de julio’, de breedste straat ter wereld, hebben we via Plaza San Martin door de drukke winkelstraat Av. Florida geslenterd. Op Plaza de Mayo hebben we duiven gevoerd en het Evita-balkon bekeken. Vervolgens zijn we naar de kleurrijke wijk La Boca gegaan waar Gijs met Maradona op de foto is geweest (check zelf maar of het ‘m echt was!) waarna we de metro hebben gepakt naar de beroemde begraafplaats Recolata waar Evita begraven ligt. Na een ‘komische’ zoektocht (Eviiiiitaaaaa!!) kwamen we aan bij haar graf en hebben we de nodige foto’s gemaakt. De dag werd afgesloten met, uiteraard, een goeie borrel, bierworstjes uit Nederland (bedankt moeders!!) en een potje kaarten. De volgende dag hebben we rondgelopen over de vlooienmarkt in de wijk San Telmo, souvenirs gekocht en G & M kennis laten maken met de typisch Zuid-Amerikaanse ‘empanada’s’, deegbroodjes met vlees en kip. ’s Avonds hebben we de nachtbus gepakt naar het tropische Puerto Iguazu.

Hiep hiep hoeraaaa! (11-07)
Om 0.00 uur werd Lotte 23 jaar! Om dit te vieren hebben we natuurlijk tijdens de busreis al een borrel gedronken (sorry achterbuurman!) en kwamen er opeens allemaal kadootjes en kaartjes tevoorschijn uit de tas van G & M. Een superleuke verrassing! Pa en ma, opa en oma’s, Ria, Brigit & Karin en natuurlijk Gijs & Marle: allemaal ontzettend bedankt voor de lieve kaartjes en kadootjes! Zo voelde het echt als ‘jarig zijn’, ook al zijn we zo ver van huis!

Puerto Iguazu (11-07 t/m 14-07)
In het warme noorden aangekomen (vervelend hoor die winter hier...) hebben we gelijk ons hostel opgezocht. Met zo’n 30 graden was het héérlijk om een zwembad in de tuin te hebben. Een klein minpuntje was dat hier geen water in zat... Nadat de tassen waren uitgepakt en iedereen was gedoucht hebben Sander, Gijs en Marle slingers opgehangen en allerlei lekkere dingen gekocht. In de tuin hebben we taart gegeten en ’s avonds geborreld. Een geweldige verjaardag, bedankt allemaal!

De volgende dag stonden de watervallen vanaf de Argentijnse kant op het programma. Ondanks dat we hier al geweest waren met Jos en Gemmie was het wederom waanzinnig mooi.We hebben de wandelroutes onder- en bovenlangs de watervallen gelopen, toekans, neusbeertjes, hagedissen, vlinders, vogels, een schildpad en aapjes gefotografeerd en om de watervallen écht te beleven zijn Gijs en Marle, gewapend met een poncho, per bootje naar de watervallen gevaren. ’s Middags hebben we een jungletour gedaan. Het brede pad dat ons door de jungle leidde vonden we toch maar wat saai dus besloten we een smal paadje in te gaan wat er meer op leek. Na een heel avontuur van klimmen, klauteren en uitglijden kwamen we na een uur vol krassen en insectenbeten weer terug op het brede pad, maar het was het waard! Toen we vanuit de jungle terugliepen naar het park kwamen we langs een hotel, waar Gijs droog opmerkte dat hij een alligator zag in de tuin van het hotel. In de verontstelling dat deze nep was bleef hij even staan, maar wij zagen hem toch echt ademhalen! Het blijft uniek om zo’n beest in het wild tegen te komen. Na de nodige foto’s (waarbij Gijs hem natuurlijk moest uitdagen met een stok) zijn we naar het hoogtepunt van het park gelopen, de ‘Garganta del diablo’, oftewel de duivelskeel. Dit is het punt waar de watervallen beginnen. De gigantische, brede watervallen die naar beneden storten, het uitgestrekte groene woud en het oorverdovende kabaal: kippevel!!

De volgende dag zijn we naar Hito gelopen, de plek waar de landen Argentinië, Brazilië en Paraguay samenkomen. Vanaf dit punt hadden we een mooi uitzicht over de rivieren die de 3 landen scheiden. ’s Middags zijn Lotte, Gijs en Marle naar de Braziliaanse kant van de watervallen gegaan. Met 2 nieuwe stempels in onze paspoorten zijn we in een open bus naar het wandelpad gebracht dat langs de watervallen leidt. Vanuit hier haddden we een geweldig overzicht van de watervallen die aan de Argentijnse kant liggen. Terug in het hostel hebben we een hele stapel pannekoeken gebakken en de volgende ochtend zijn we begonnen aan de 24-uur durende busreis naar Salta, waar we de volgende 4 dagen in een huurauto zouden gaan rondcrossen.

Salta& Andes Outback Drive (15-07 t/m 18-07)
Het plan was om gelijk na aankomst in Salta de huurauto op te pikken en naar het 150 km verderop gelegen Purmamarca te rijden. Bij het verhuurbedrijf werd tot onze verbazing onze creditcard geweigerd. Na een telefoontje naar de Nederlandse bank bleek onze bestedingsruimte onvoldoende voor de vereiste borg. We hebben dit bedrag gelijk laten verhogen maar dit ging de volgende (werk)dag pas in. We hebben toen besloten om de route die we eigenlijk in 4 dagen wilden rijden in 3 dagen te doen. Van de gelegenheid hebben we gebruik gemaakt door een avond flink te stappen in Salta! Een gezellige, bizarre en bijzonder grappige avond, waarbij niet alles was wat het leek... (hè Gijs?!)

De volgende ochtend konden we zonder problemen de auto meekrijgen en zijn we begonnen aan de Andestour. We hebben 3 dagen lang heel wat uren in de auto gezeten maar wel enorm veel gezien. In het lieve dorpje Purmamarca zijn we rondom de ‘cerro de 7 colores’ gereden, een prachtige berg met 7 verschillende kleuren. We zijn de zoutvlaktes ‘Salinas grandes’ opgereden om foto’s met optische bedrog te maken, hebben rotsen beklommen en lama’s gespot en zijn door uitgestrekte berglandschappen en rotswoestijnen gereden. Supergaaf maar wel erg vermoeiend... Helemaal afgepeigerd zijn we maandagavond begonnen aan de busreis naar Mendoza.

Mendoza (19-07 t/m 21-07)
Deze stad met zo’n 1.5 miljoen inwoners ligt een stuk zuiderlijker ten opzichte van Salta waardoor we wel even moesten wennen aan de koele temperatuur. Voor de eerste keer in twee weken tijd werden de jassen en sjaals uit de tassen gevist en in ons hostel stond de verwarming hoog. ’s Woensdags zijn Lotte en Marle wezen paardrijden. Marle, die nog nooit op een paard gezeten had, had snel door hoe het werkte (‘hoe stuur je zo’n beest in godsnaam?!’) en via smalle paadjes hebben we een prachtige rondrit gemaakt door de bergen. Verder zijn Sander en Marle naar de halve finale geweest van de Copa America (Paraguay – Venezuela), die toevallig in Mendoza werd gehouden. Via via kochten we 2 kaartjes en zijn ’s avonds (wedstrijd begon pas om 21.45) in de kou naar het onoverdekte stadion gegaan. Zuid-Amerika is helemaal gek van voetbal. Dit geldt ook zeker voor Argentinië, dus er stond ons een heet avondje te wachten. Wij besloten voor Paraguay te zijn, want die hebben immers dezelfde vlag als Nederland, dus daar kochten we er ook maar een van en we mengden ons tussen de voornamelijk Argentijnse supporters op de korte zijde. Helaas viel de sfeer wat tegen. Het stadion zat met zo’n 20.000 toeschouwers maar half vol en de wedstrijd was niet om aan te gluren. Omdat er op de lange zijde van beide landen een groep fanatieke supporters stond, besloten we in de rust om te proberen daar tussen te komen. Nadat we onze liefste snoeten trokken naar de steward mochten we doorlopen en zijn we bij de die-hard Paraguay fans gaan staan. De wedstrijd eindigde in een bloedeloze 0-0, maar Paraguay nam de penalties (dankzij onze steun natuurlijk) beter dan Venezuela en bereikte zo de finale. Het verkeer rond het stadion was een grote chaos en alle taxis waren al bezet, dus we besloten de 5 km naar het hostel te voet af te leggen, kregen we ’t ook gelijk weer een beetje warm.

Puerto Madryn (22-07 t/m 24-07)
De laatste bestemming voordat we weer naar Buenos Aires zouden gaan was Puerto Madryn. Dit kustplaatsje is erg toeristisch omdat er het gehele jaar door zo’n 1.500 walvissen rondzwemmen voor de kust. Na een enorm vriendelijke ontvangst in ons hostel heeft de eigenaresse ons geholpen met het boeken van excursies en tours en diezelfde middag nog hebben we (Sander en Gijs) ons leven gewaagd in het koude zeewater. “Duiken? Nee, lijkt me niet echt iets voor mij” riep Sander van te voren. Gijs was erg enthousiast en Sander besloot daarom toch mee te gaan. Met onze sexy duikerspakken aan gingen we met een bootje de Atlantische oceaan op. Na de nodige uitleg plonsten we in het koude (12 graden) water. Ademhalen met behulp van een zuurstoffles geeft sowieso al een benauwd gevoel en dat werd versterkt door de kou die vat krijgt op je borstkast en je bijna laat hyperventileren. Toen de ademhaling weer een beetje onder controle was daalden we samen met de duikinstructrice 1 voor 1 af naar de bodem van de zee. Het mag met recht een onderwaterwereld heten. Wat ontzettend mooi is het op de bodem van de zee en op de koraalriffen. Het wemelt van de vissen, zeesterren, krabjes en allerlei sierlijke planten (of dieren die op planten lijken en andersom). Van bovenaf lijkt de zee er zo doods uit te zien, maar eenmaal onderwater besef je pas wat zich hier allemaal afspeelt. Het is een gek idee om nota bene in de winter te gaan duiken voor de kust van Patagonië, de meest zuidelijke en koudste provincie van Zuid-Amerika. Daarbij komt dat om ons heen ook zeeleeuwen, walvissen en wat verdwaalde pinguïns rondzwommen. Wat een geweldige ervaring!

De volgende dag hebben we (Sander, Marle en Lotte) een tour gedaan. ‘s Morgens vroeg werden we opgepikt bij ons hostel en hebben we aan het strand naar de springende walvissen gekeken. Echt heel bizar om dit zeemonster live te kunnen zien vanaf het strand! De walvis is het grootste dier ter wereld en het soort (de bultrug) dat bij Puerto Madryn rondzwemt kan 18 meter lang worden. Nadat we een museum hadden bezocht en een eind hadden gereden door een vlak, dor landschap zijn we met een boot de oceaan opgevaren om de walvissen van dichtbij te bekijken. Wat gaaf!! We hebben ze onder de boot door zien zwemmen, zien springen en op de boot werden we nat van hun gespuit. Walvissen zijn trouwens monsterlijk lelijk! Hun huid (heet dat zo?) zit helemaal onder de witte knobbels, wat haarzakjes blijken te zijn. We vonden het een geweldige ervaring om deze beesten van zo ontzettend dichtbij te zien! Later die middag hebben we vanaf een klif zeehonden en –koeien zien liggen op het strand.

De volgende dag voelde Lotte zich niet lekker. Terwijl zij door de hosteleigenaresse werd verwend met koppen kruidenthee is de rest naar Punta Ninfas gegaan. Bij deze steile klif liggen jonge zeekoeien zo’n 2 maanden lang op het kiezelstrand te vervellen. Van bovenaf konden we deze luie beesten al zien liggen. We daalden af over een zandpaadje en liepen langzaam en stilletjes naar ze toe. Toen we dichterbij kwamen hielden ze ons wel in de gaten met hun grote zwarte ogen, maar verder namen ze niet de moeite om hun logge lijven te verplaatsen. Bijna ritmisch maakten ze om beurten een soort niesend geluid. Er hingen dikke klodders snot rond de neusgaten en ze stonken een uur in de wind. Nadat we gezellig met ze op de foto waren gezet, hebben we ze nog een tijde geobserveerd. Het strand was breed genoeg voor iedereen, maar toch lagen sommige kiezelstenen lekkerder dan andere en zo brak er een gevecht uit om het beste plekje. Zie dit filmpje http://bit.ly/nezRYH . Na een uur vonden we het welletjes en scheurde onze privéchauffeur/gids terug naar het hostel. Lotte was inmiddels weer een stuk beter te pas. Gelukkig maar, want er stond ons weer een lange busrit te wachten naar Buenos Aires.

Pubcrawl!
Terug in the big city zat de vakantie van Gijs en Marle er alweer bijna op en aangezien we vonden dat we nog niet genoeg borrels hadden gehad hebben we meegedaan met een kroegentocht. Voor 14 euro p.p. mochten we in een uur tijd onbeperkt pizza naar binnen schranzen en bier en wijn drinken, zijn we naar 4 verschillende kroegen geweest en kregen we overal een gratis welkomsshotje. Heel vaag kunnen we ons iets herinneren van een supergezellige avond... (grapje :-P) Gelukkig hebben we de foto’s nog!

De laatste avond hebben we traditioneel biefstuk gegeten en vanmorgen hebben we Gijs en Marle uitgezwaaid op het vliegveld. Bedankt voor deze gezellige, grappige en geweldige weken!!

Door Gijs & Marle (26-07)
Ook wij mogen net als Jos en Gemmie een stukje schrijven over de manier waarop wij onze vakantie hebben ervaren hier in Argentinie.
Helaas hebben wij geen probleemloze vlucht gehad. Het was ten eerste een enorme zoektocht toen we in Sao Paulo (onze tussenlanding) aankwamen. Er werd erg gebrekkig Engels gepraat, dus zo ontstond er veel miscommunicatie. Omdat ons op schiphol werd verteld dat we onze bagage opnieuw zouden moeten inchecken (wat achteraf niet bleek) werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Toen we ook nog eens te horen kregen dat het vliegveld in Buenos Aires gesloten was wegens een aswolk, raakten we een beetje in paniek. Gelukkig hebben we vervolgens een man gevonden die Engels sprak en ons goed hielp, hij bracht ons naar onze juiste plek en zo hebben wij toch nog onze vlucht gehaald. De vlucht ging gewoon door, wel met vertraging, en dus gingen we er vanuit dat het vliegveld gewoon open was. Toen we eenmaal in Buenos Aires waren verliep alles goed, we hadden onze bagage en liepen met de stoet mensen mee naar de aankomsthal. Geen Lotte en Sander te bekennen. Na zo’n 3 kwartier zagen we toch Sander in de verte zwaaien en Lotte paniekerig rondlopen, en toen kwamen we erachter dat ook zij problemen hadden gehad met hun vlucht, vandaar dat ze later waren.
Het was echt geweldig om ze weer te zien na zo’n 8 maanden, en na het nodige geknuffel zijn we in een taxi gestapt en naar ons eerste hostel gereden.

De hostels waren wel een beetje zoals we verwachtten, niks geen luxe, een simpele kamer met een paar stapelbedden en een niet te uitgebreid ontbijt. Dit viel ons dus gelukkig niet tegen. We hebben de stad Buenos Aires de volgende dagen bekeken, veel gelopen en geslenterd door de drukke winkelstraten. Een super grote, maar prachtige stad!
Onze volgende bestemming was Puerto Iguazu. Dit is wel één van onze hoogtepunten geweest, inmens grote watervallen die je vanaf veel verschillende punten kon bekijken, enorm veel foto’s gemaakt en natuurlijk ook veel bijgekletst over van alles en nog wat. Het was een super ervaring voor ons allebei! Na Puerto Iguazu zijn we per bus naar Salta gereden, waar we een auto gehuurd hebben en daar de vele verschillende landschappen hebben bekeken. Het lange zitten in de auto was niet altijd een pretje, maar die geweldige rotsen en bergen om je heen maakte dat toch wel weer goed.

Na Salta zijn we naar Mendoza gegaan, waar we eigenlijk een rustige planning hadden. De bedoeling was om een beetje bij te komen in Mendoza, maar zelfs deze dagen zijn opgevuld door Lotte en Marle die zijn gaan paardrijden, en Sander en Marle die naar de halve finale van Copa America zijn geweest. Dit was erg mooi om mee te maken!
De volgende dag ging de bus weer naar Puerto Madryn, in het zuidelijke Patagonie van Argentinie. Hier zijn Sander en Gijs gaan duiken, wat zij echt prachtig vonden! Het water was uiteraard koud, maar zeker niet koud genoeg om het te missen.
De tour die gepland stond voor de volgende dag was ook erg mooi. Opzich was de hele dag niet heel spectaculair, aangezien we veel in een busje zaten met nog een groep mensen. Het walvissen spotten was daarentegen erg bijzonder! Erg leuk om mee te maken hoe die grote vissen onder de boot door zwemmen, hoe ze springen etc.

We zitten nu (dinsdag) alweer in Buenos Aires, onze laatste bestemming, en morgen gaat ons vliegtuig weer terug naar Nederland. We hebben enorm veel gezien en meegemaakt, en dat zullen ook zeker onvergetelijke momenten blijven! Het was een top vakantie en we hebben het enorm gezellig gehad met z’n vieren. Lotte en Sandro, we gaan jullie enorm missen en we gaan zeker nog een paar keer op jullie proosten in Nederland!
Dikke kus, Gijs & Marle

En nu verder...
Wij blijven nog 2 dagen in Buenos Aires om bij te komen, uit te rusten en te slapen... ;) Vrijdagavond vertrekt onze bus Santiago, de hoofdstad van Chili!

Wist-je-dat...
- we met onze nieuwe camera hele vette panorama-foto’s kunnen maken?
- we nóg meer drop, tomatensoep, vleesjus en boeken hebben gekregen?
- er in Buenos Aires binnen 100 meter 3 McDonaldsen en een BurgerKing zitten?
- Paraguay met 5 gelijke spelen de finale van de Copa America heeft bereikt?
- Uruguay in de finale eenvoudig met 3-0 heeft gewonnen?
- het grootste dier ter wereld (de walvis) het kleinste dier ter wereld (plankton) eet?
- de foto’s van onze nieuwe camera 7x zo groot zijn als de vorigen?
- het uploaden van de foto´s nu dus ook 7x zo lang duurt?!
- de foto’s te vinden zijn via http://bit.ly/odDWul ? (op klikken)

Even op een rijtje wat we hebben gezien, gedaan en meegemaakt in Argentinië:

Buenos Aires
• Markt San Telmo afgestruind
• Plaza de Mayo en plaza San Martin bezocht
• Met gehuurd fietsen door de parken van Palermo gefietst
• Ongeluk zien gebeuren (hopenlijk niet dodelijk)
• Dierentuin bezocht
• Oude havenwijk La Boca bezocht
• Kerkhof Ricoleta bezocht
• Nieuwe havenwijk Puerto Madero bezocht
• Pubcrawl overleefd

Salta
• Selfdrive door de Andes gemaakt met een gehuurde auto langs:
o het dorpje Purmamarca (cerro de los siete colores)
o de indianendorpjes Tilcara, Maimara en Humahuaca

• Halve finale Copa America tussen Paraguay en Venezuela bijgewoond

Puerto Madryn
• Scuba diving
• Schiereiland Valdes bezocht en daar:
o een museum bezocht (voor ’t eerst in Z-A)
o walvissen gespot vanaf een boot
o zeekoeien gespot aan de kust
• zeekoeien gespot bij Punta Ninfas

• 28 Juli 2011 - 14:28

Papa Joe:

Even snel proberen de eerste te zijn. Het verhaal lezend beleven we onze trip weer opnieuw.
    Die walvissen zijn wel erg imponerend.
    Het was leuk om gisteren even te skypen ook was de verbinding slecht en moest het in 3 keer.
    Veel plezier in de volgende etappe.
    Groetjes

• 28 Juli 2011 - 14:38

Mam Van Lotte,:

Hey Sander en Lotte, eindelijk een beetje rust?
    Het zal best heel vermoeiend zijn geweest allemaal, maar wel ontzettend leuk gehad met elkaar hé?
    Heb al heel wat verhalen gehoord van hun....maar het grappigste vond ik toch wel dat Gijs helemaal naar Argentinié gaat met een badpak in z'n rugzak van zijn vorige backpacker...ha ha, en hij kwam er vervolgens ook weer mee terug.( Heeft dat soms te maken met die avond stappen waarbij niet alles was wat het leek?) Toch nog iets beter uithoren! P.S. de SB kaart (alle foto"s) heeft nu net een wasbeurt in de machine gehad, maar gelukkig is alles nog goed gegaan met de foto's. Was wel even paniek!!!!
    Wens jullie een hele fijne reis verder!
    Dikke knuffel......mam.

Ga straks alle foto's nog bekijken en laat jullie wel een reaktie weten via de mail.

• 28 Juli 2011 - 19:23

Lange Martijn:

Klikbare links! Driewerf hoezee!

• 29 Juli 2011 - 09:40

Robin:

Gefeliciteerd Lottie!!!!

en vette foto's joh!! Al denk ik niet dat het de echte pluisje is, lijkt er wel op!

• 29 Juli 2011 - 11:17

Ria H:

Hoi Lotte en Sander,

Wat fijn dat jullie samen hebben genoten, maar wat gaat dat snel voorbij he? Weer een mooi verhaal en prachtige foto's.
    Liefs en een knuffel
    Ria

• 31 Juli 2011 - 15:33

Nina:

Is weer een geslaagd bezoek geweest zo te lezen (en zien!).
    Die walvissen zijn cool zeg!
    Eet smakelijk van de drop met vleesjus, of was het nou tomatensoep met pindakaas?

• 05 Augustus 2011 - 12:51

Lange Martijn En Ed:

Pisang! En Lotte!

Hier de groeten van ons (Martijn, Ed, Ronnie en Metin) van af de dance valley camping!

We missen jullie!

• 08 Augustus 2011 - 10:42

Karin:

haa sander en lotte!!

wat een leuk verhaal weer!!
    wat fijn dat je eindelijk weer eens familie ziet.. cker gezellig gehad denk ik:D
    dat stappen zal ook wel supergaaf zijn geweest.. ben benieuwd hoe dat is gegaan!! dus mailen! :D haha
    liefs karin